Tervetuloa tämänkertaisen, maataloudesta kertovan blogini artikkelin pariin. Tänään kirjoitan tarkemmin eräästä maatiloilla ja maaseudulla hyvin yleisestä kulkuvälineestä ja työkoneesta - nimittäin traktorista. Oletko koskaan miettinyt traktoreita tarkemmin? Luulen, että et. Siinä tapauksessa opit tästä artikkelista varmasti jotakin uutta, kuten miksi traktorin renkaat ovat sellaiset kuin ovat tai miten traktorit ovat ajan myötä kehittyneet. Mukavia lukuhetkiä!

Hevosista höyryjuhtiin ja nykyaikaisiin menopeleihin

Traktorin historia alkaa 1800-luvun loppupuolelta. Ensimmäiset traktorit toimivat höyryn avulla ja niitä käytettiin alun perin hevosen sijasta vetämään muita maatalouskoneita. Ajan myötä kehitettiin bensiinimoottori. Traktoreista tuli yhä edullisempia ja yleisempiä, ja pian ne syrjäyttivät hevoset peltojuhtina. Nykyaikaiset traktorit ovat varsinaisia tehopakkauksia ja lisäosien ansiosta ne ovat hyvin monipuolisia työvälineitä maatiloilla. Itse en ole vielä koskaan ollut maatilalla, jossa ei olisi yhtä tai useampaa traktoria. Nykypäivän traktorit ovat myös melkoisen automatisoituja verrattuna esi-isiinsä. Automatisaatio varmasti jatkaa voittokulkuaan myös tällä alalla, ja ehkä meillä kohta on traktoreita, jotka eivät tarvitse ollenkaan kuljettajaa. Automatisaatio mahdollistaa myös esimerkiksi erilaisten kylvöön tarkoitettujen sovellusten käytön, joka helpottaa ja tehostaa maatilan töitä.

Kuten sanottu, erilaisten lisäosien ansiosta traktorit sopivat käyttöön niin maatiloilla kuin urbaaneissakin ympäristöissä. Traktoreita käytetään usein vetämään jotakin aina peltoa muokkaavasta jyrsimestä peräkärryyn. Myös traktorin etuosaan on mahdollista asentaa erilaisia osia, kuten lumiaura.

Suuret renkaat mahdollistavat haastavassa maastossa ajamisen

Traktorin renkaat ovat näky, jonka kaupunkilaistunutkin henkilö tunnistaa. Suuret, hyvin syvillä ja usein viistomaisesti sijoitetuilla urilla varustetut renkaat erottavat traktorin muista kulkuvälineistä. Suuria, urallisia renkaita tarvitaan, jotta päästään eteenpäin epätasaisessa maastossa, kuten pelloilla ja metsissä. Useimmissa traktoreissa on pienemmät eturenkaat, sillä neljän suuren renkaan kanssa kääntyminen on hankalaa. Jos traktorilla ajetaan paljon maanteillä, on siihen hyvä asentaa tähän tarkoitukseen tarkoitetut renkaat, jotka eivät kulu kovalla alustalla niin nopeasti. Renkaat, kuten muutkin tarvikkeet, kannattaa ostaa valmistajan suosittelemalta taholta, jotta ne ovat varmasti yhteensopivat kulkuvälineesi kanssa. Renkaat voi vaihtaa itse, mutta huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa se on ammattilaisen, jollainen on vaikkapa E-P:n Kone ja Tarvike Ky, avulla.

jaa